Dromen

Het leven kent zo zijn fases. Kinderen komen en op enig moment gaan ze ook weer. Dat was het moment waarop de vrienden Janneke, Rein, Laurens en Co de eerste oprispingen deelden over een andere manier van wonen. Het ene stel woonde in Groningen Zuid, het andere stel woonde in Haren.

Mooie woningen op fijne locaties. Locaties waar door de gezinnen hun eigen geschiedenis was geschreven. Maar het verlangen naar anders, naar betekenisvoller was daar.

Met een goed glas wijn durfde het viertal hard op te dromen.

Dromen over dat delen toch het nieuwe hebben is. Dat je apart woont maar toch stevig in verbinding. Dat je er voor elkaar wilt en kunt zijn zonder een zwaar moeten. Dat je op zoek bent naar een plek waar je volledig jezelf kunt zijn, afgezonderd van de anderen. Maar waar het gebouw, de plek de ontmoeting in zich heeft.

De dromen over delen waren praktisch van aard. Vertelden over het collectief gebruik maken van de wasmachine, het gereedschap, de klusruimte, de logeerkamers, de sauna en bovenal de gezamenlijke woonkeuken. Een soort grand café met een stamtafel, met het beste koffiezet apparaat, de fraaiste wijnen. Met een beamer om samen naar voetballen te kijken, om samen van een concert te kunnen genieten. Met die stamtafel waaraan het goede gesprek kan plaats vinden.

Het dromen vertelde ook het willen “omkijken ”naar elkaar. Het betekenisvol voor elkaar willen zijn, maar ook voor anderen. Voor de kinderen, voor vrienden, voor de buurt. Een welkome plek, een plek om te lachen en de ernst te ervaren. Een plek waar je je kunt afzonderen, jouw plek en een plek, gewoon om te zijn en te ontmoeten.

Het waren prachtige dromen, boeiende gesprekken. Scherpe gesprekken over een ander, een nieuwe woon carrière.

Het dromen vertelde de pioniers ook over het centrum van Groningen. Omdat zij van de stad houden, van de levendigheid en de diversiteit. Van het wondermooie aanbod op culinair en cultureel gebied. Over het koffiedrinken op het terras bij de Sigaar. Over het slenteren in de vroege ochtend over de markt en vers producten kunnen kopen.

Het centrum en dan het liefst op een locatie die karaktervol is, herkenbaar en onderdeel van de historie van de stad. Een locatie die naar eigen inzichten en wensen verbouwd kan worden.